KATATONIA - Sunnuntai 11.11.2012

Ruotsin metalliskenen intohimoisin edustaja, Katatonia, on ammentanut musiikkiinsa sisältöä ihmissielujen iättömästä surumielisyydestä jo yli kahden vuosikymmenen ajan. Progressiivisella otteella doom- ja goottivaikutteita yhdistelevä Katatonia kuuluu ehdottomasti metallimusiikin taitavimpiin tulkitsijoihin.
Katatonia on pitkän uransa aikana käynyt läpi useita miehistönvaihtoja. Vuoden 2012 Katatonia on kuitenkin voimakkaampi ja luomisvoimaisempi kuin koskaan. Elokuussa ilmestyvältä albumilta julkaistu "Dead Letters" -kappale lupaileekin kiistatonta näyttöä kitaristi Per Erikssonilla ja basisti Niklas Sandinilla vahvistetun Katatonian vyöryävästä vaikuttavuudesta.
Vaikka "Dead End Kings" -levyn tuottivat Katatonian laulaja Jonas Renkse ja kitaristi Anders Nyström, yhtye jatkoi yhteistyötään tuottaja-säveltäjä Frank Defaultin kanssa. Renkse arvostaa myös muusikkona tunnetun Defaultin kykyä levyn tunnelman luomisessa ja kuvailee tämän "tekevän kappaileita kappaleiden sisään ja nostavan musiikin toiselle tasolle". Levyllä myös vierailee hollantilaisen The Gathering -yhtyeen nykyinen laulaja Silje Wergeland.